"Днес този храм отваря врати и се превръща в Дом Божий, в място за молитва и прослава на Господа, на Майката Божия и на светиите, каза в словото си след светата литургия Врачанският митрополит Григорий. От днес тук ще се отслужва Божествена света литургия, за да могат всички от тази богоспасаема енория на врачанска епархия да бъдат едно с Христа. Нашият живот започва в храма и завършва в храма. Започва със светото кръщение, след това получаваме благодатните дарове на Светия Дух, чрез тайнствата на църквата, и завършва отново в храма, с опелото, когато си тръгнем от този свят. Така че животът на православния християнин е немислим без храма Господен. Без храма човек е обречен на отчуждаване от Бога и отпадане от светата Православна вяра. Затова ние много се радваме, когато нов православен храм отвори врати".


Пред събралото се множество Негово Високопреосвещенство благодари на всички дарители, които са спомогнали за съграждането и благоукрасяването на храма. Сред тях са човекът, дарил мястото за църковната сграда и помогнал с лични дарения за изграждането й - Славейко Спиридонов, а също общинската управа и правителството, отпуснали средства за строежа. Новият храм бе изграден за четири години.

Със своето присъствие празника уважиха кметът на община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова. Празнична програма за жителите и гостите на квартала поднесоха самодейците от местното читалище.