Георги Ганецовски
Георги Ганецовски

Става дума за глинения олтар с депонирани в него три черепа на елени, открит през 2011 г. и експониран в музея. Органичен материал от рогата на елените е изпратен два пъти за анализ в лабораторията в Познан. Датировките за времето, по което са убити животните, е около 6 750 г. преди Христа.

"Това означава, че обредното съоръжение с трите черепа на елени очевидно попада в по-ранен период, отколкото ние предполагахме. Досега смятахме, че в праисторическото селище в Оходен е застъпен най-ранния етап на ранния неолит. Тези датировки показват, че влизаме в периода на късния мезолит, в края на среднокаменната епоха.

В случая сме попаднали на съоръжение, произхождащо от структура, която предхожда етапа на керамичното производство, предхожда и етапа на усвояването на земеделието като добиване на прехраната чрез земеделие, както и етапа на строеж на жилища на открито. Олтарът произхожда от структура, чието проучване се осъществява поетапно с всеки археологически сезон.

В тази структура не откриваме следи от керамика, по това време тя все още не е съществувала, не откриваме и следи от земеделие. Находките там са кремъчни остриета и явни следи от хора, които са се занимавали основно с лов. Вече имаме уникална възможност да добием нови сведения, с които дори след 100 години, ако с нашата информация боравят наши наследници, те да открият нови елементи с бъдещите технологии”, поясни археологът Георги Ганецовски.

Ганецовски подчерта, че е горд от този научно доказан факт. Според него няма съмнение, че в местността “Валога” край врачанското село Оходен се намира единственото в България селище, в което има археологически находки, свързващи две исторически епохи - среднокаменната и новокаменната епоха.

Научният анализ на материала от рогата на елените доказва, че те са принесени в жертва около 1 000 години преди по тукашните земи да са живели първите земеделци и т. нар. "Тодорка", чийто скелет бе намерен при Оходен, и сега е експонат в музея на Враца.

Тодорка
Тодорка

"Подобен археологически обект като този в врачанското село Оходен има в Сърбия в местността “Железни врата” или “Лепенски вир” и научните среди добре го познават. За първи път обаче в България ние ще имаме възможност да потвърдим тезата си, че имаме открития за прехода на т. нар. "производяща” икономика по нашите земи и да проследим прехода от една до друга епоха”, допълни директорът на музея във Враца.