Броят на дарителите и спомоществователите на музея непрекъснато нараства за да достигне през 2018 г. 751 частни лица и 237 институции и фирми. През 1983 г. Илия Делев, единственият търсач и колекционер на гигантски кристали в света, показва в Париж своята колекция от Бразилия. След невероятния успех на изложбата, родолюбивият българин предоставя на 22 април 1985 г. дарение от 53 гигантски кварцови кристала на “Фонд 13 века България”, с условието, те да бъдат експонирани в неговата Родина България.

За намиране на подходяща експозиционна зала, тогавашният Комитет за култура, днес Министерство на културата, начело с Георги Йорданов, полага усилия и спасява предвидените за разрушение сгради на военния Арсенал в София, построени през 1896-1898 г.. С Указ на Министерския съвет от 1 януари 1986 г. е създаден Национален музей “Земята и хората”, за чиито нужди е предоставена спасената Голяма коларска работилница на Арсенала.

С труда на проектанти и художници от Института за паметниците на културата и финансиране от “Фонд 13 века България”, старата сграда е реставрирана и адаптирана за нуждите на новосъздадения музей.

Така голямата сграда на военния Арсенал в София приютява втората в света колекция от гигантски кварцови кристали и става храм на минералите. Към гигантските кристали на Илия Делев бързо се добавят даренията на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации.

Във фондовете на музея постъпват научните колекции на доц. Михаил Малеев, проф. Богдан Богданов, Леонид Ратиев, проф. Ангел Кунов, проф. Иван Начев, проф. Мария Желязкова; Колекциите от български и чужди минерали на Александър Диков, Никола Зидаров, Димитър Ноков, Антон Иванов, Димитър Сокеров; Сбирката от монокристали от Институт по минералогия и кристалография - БАН; Дарения от бившите “Горубсо”, “Кремиковци” и различни престижни фирми.

Илия Делев прави още две дарения, включващи гигантски кварцови кристали, аметистови геоди, скъпоценни камъни (изумруд, топаз, турмалин, ахати) и др.

Ежегодно на 19 юни - Деня на дарителя, екипът на Националния музей “Земята и хората”, представя новите постъпления във фондовете пред своите приятели.

Източник: bgnes.com