Старт на програмата, в първия ден от събора бе даден в 10:00 ч., като на сцената се качиха танцови и певчески състави от региона. Десетки гости се хванаха за ръце и извиха пъстро хора на поляна.

Атракцията на деня бе участието на Сурвакарска група от село Друган. Над 50 човека облечени в различни костюми, с маскарадни маски на главите, под шумните звуци на тежки звънци на кръста се появиха на сцената, за да пресъздадат обичая „Сурвакарска сватба“. Автентичните песни, танци и обичаи, заплениха сърцата на присъстващите. „Благодарим, че ни поканихте и ви приветстваме за това, че чрез фолклорния събор пазите и предавате българските традиции и обичаи“, казаха представителите от село Друган. На сцената бе пресъздадено вземането на момата, като изцяло в ритуала участваха мъже. Залпове от черешово топче и шум на хлопатари се чуваха при всеки знак от Войводата на групата, който ръководеше и целия ритуал. След пресъздаването на обичая, под ритмичните звуци на музиката участници и гости на събора заиграха българско хоро.

Бурни аплодисменти получиха и красивите народни певици - сестрите Мария и Магдалена Филатови, които са сред специалните гости събитието. Песните на талантливите изпълнителки допринесоха още повече за атмосферата на събора и пъстри хора отново се извиха на зелената поляна.

Над 70 състави и индивидуални изпълнители от цялата страни ще се качат на сцената по време на двата дни на Събора. Над 200 танцьори, от 4 състава, ще се включат в надиграването, което ще започне в 17:00 ч. на 24 юни, а кулминацията на вечерта е изпълнението на нестинарски танц. Магическият ритуал ще бъде изпълнен от 5-то поколение нестинари - Иван Георгиев, от село Българи.

Програмата на втория ден на Национален фолклорен събор „Леденика“ ще започне от 10:00 ч. с изпълнения на самодейни и фолклорни състави. От 13:00 ч. Калоферските гайдари ще огласят с гайдите си Врачанския Балкан. С това ще бъде дадено и началото на пресъздаването на автентичната Северняшка сватба.

Много песни и танци, народни обичаи и изненади очакват всеки на Националния фолклорен събор „Леденика“.