Сред тях са 9 фолклорни формации от община Мездра - Брусен, Върбешница, Долна и Горна Кремена, Лик, Люти дол, Руска Бела, Типченица и Царевец, както и самодейни читалищни и пенсионерски колективи от врачанските села Гложене, Кунино и Оходен, от монтанските Говежда, Копиловци и Спанчевци, плевенското Лазарово и от столицата.

Доайен сред индивидуалните изпълнители е 84-годишният майстор на окарината Георги Димитров от с. Лик, многократен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, а най-младият участник - 12-годишната народна певица Ния Петкова от с. Царевец.

Фестивалът няма конкурсен характер. Съгласно регламента репертоарът, с който ще се представят танцовите състави, е с времетраене до 15 мин., на хоровете - до 10 мин., а на индивидуалните изпълнители - до 6 мин. Всички самодейни групи и изпълнители ще получат грамоти за участие.

"Решихме да организираме фестивала около деня на каменоделеца - една емблематична професия за нашето селище, който се отбелязва на 18 август, когато православната църква почита паметта на християнските светци мъченици братята каменоделци Флор и Лавър, поясни кметът на Царевец Маргарита Петкова. Надяваме се това събитие да се утвърди като традиционно в културния календар на община Мездра.“

В рамките на културния форум ще бъде организирана земляческа среща на хора, родени или живели във Влашко село, както се е казвало каменоделското селище до 1936 г.

Официалното откриване на фестивала е в 10.00 часа в събота на площада в село Царевец.