Заминаващите за кратък гурбет са от Варна, Пазарджик и други градове от страната. Към тях се присъединяват и желаещи от Северозапада. Преселници от България там са учудени как нашите туристи пазаруват все едно че не са виждали обикновени стоки като чаршафи, шалтета, дрехи, къна, боя за коса, най-обикновени домакински уреди и самовари. Цели семейства се запасяват с ядки лешник, бадеми, шамфъстък и др., за зимата. При нас са по 20 лева килограма, а там излизат по 4-5 лева за килограм, разказват завърналите се с пълни чанти. Някои си взимат и ракия и маркови прахове за пране. Други пренасят специалните чаши за чай и се учудват как съседите им поглъщат по 20 чая на ден. Т
урците са гостоприемни, обичат да се пазарят и правят големи отстъпки. С нашият лев се купуват повече стоки и услуги в турски лири, глезят се с халви и баклавички. Изобщо, българинът там се чувства по-богат и със самочувствие, когато пазарува, в турска национална валута, благодарение на по-ниския курс турска лира-лев.
Сега турската лира е рекордно евтина, спрямо останалите валути, с левове се купуват почивка и СПА процедури, повече стоки, злато, маслини и зехтин, дрехи и обувки, повече локум изобщо повече от всички традиционни турски стоки и услуги.