Така стигнал до идеята в Интернет да организира виртуален футболен турнир, наречен FIFA 20 . В него може да участва всеки, който желае да играе, да се забавлява и разбира се да помогне, дарявайки определена сума за да подпомогне МБАЛ „Св.Петка” във Видин. В своята страница младежът е написал:

„В това време на безделие да покажем, че не сме безделници! Заради пандемията имаме свободата да играем игри колкото искаме и когато искаме. От в къщи убиваме времето по най-приятния за нас начин. Предлагам ви играейки да помогнем на тези, които нямат време да гледат дори повторение на мач по телевизията - лекарите, сестрите и санитарите.
Една от болниците в тежък период е тази в родния ми град Видин. Колкото пари успеем да съберем, до стотинка ще стигнат до тях - каквото е нужно, колкото трябва.
Офертата ми е ясна - правим Великденски FIFA 20 турнир, с неограничен брой участници (зависи от броя записани). Турнирът ще се състои от групова и елиминационна фаза (Шампионска лига). Всеки участник ще получи отбор на случаен принцип след теглене на жребии на живо. Отборите ще са най-добрите в играта.
Изисквания : Playstation 4, Fifa 20.
Как да се запишете? Свържете се с мен, Aleks Asenov (Facebook) или чрез имейл: aleksasenov17@gmail.com или влезте на адрес :
https://gogetfunding.com/easter-fifa-20-tournament...
Всеки може да дари, дори да не участва.
Входът за участие в турнира е миниминално дарение от €5 ~ (9.80 лв), т.е. всеки дарител може да дари повече от €5 за каузата.”

Какво е FIFA? – FIFA е виртуална игра, футболен симулатор, т.е. играеш виртуален футбол. Всяка година излиза нова игра и така е от 1993 досега. За това турнирът тази години е FIFA 20, обяснява Алекс .

Кога ще се проведе турнира? – Турнирът ще започне идните дни с жребий, след набиране на участниците, който ще определи кой участник с кой отбор ще играе и срещу кой опонент. Отборите, които ще играят виртуално ги има в самата игра и чрез жребий, всеки записал се участник ще получи различен отбор, с когото да се състезава.

Първо се започва с групова фаза, която ще се състои от няколко мача. Ще има период от време, примерно 3 дни, в който всеки ще трябва да изиграе мачовете си в удобно време. След това е елиминационна фаза, която се състои от разменено гостуване и така до финала. Датите ще обявим допълнително, разказва Алекс. И не пропуска да уточни, че до 14:00 на 8 април вече са се записани за участие 19 души, и разбира се скрива, че се надява броят на участниците да се увеличи.

Къде отиват парите,които се даряват от виртуалния турнир? – Сайта за набиране на средства се нарича www.gogetfunding.com, обяснява Алекс. Този сайт е избран за да се улеснят максимално усилията на дарителя (като онлайн покупка). Парите отиват в iWallet, откъдето ще постъпват в сметката на Лайънс Клуб Видин. Алекс Асенов , уточнява защо точно във видинския Лайънс клуб - тъй като самият той е член на Лайънс Клуб Видин. Затова и е решил, че чрез тях ще има 100% прозрачност как ще се използват постъпилите средства

И с огромна радост бърза да се похвали, че само за последните 24 часа виртуалният дарителски футболен турнир FIFA20 вече е регистрирал първите 25 дарители, а сумата която е събрана като начало е обнадеждаваща –надхвърля 500 лева. Дарителите са различни по възраст и националност хора, които просто искат да дарят и такива, които ще участват в турнира.

Припомня и сроковете – до 12 април, денят в който в България ще празнуват Цветница, всеки който иска може да се запише за участие в турнира, а дарителската кампания ще продължи до края на месеца- 30 април, обобщава Алекс и добавя линка към дарителската страница: https://gogetfunding.com/easter-fifa-20-tournament/, за да могат хората лесно да влязат в сайта, ако искат да дарят.

За себе си Алекс не говори много. Споделя, че е студент в Англия в Лафбъроу Юнивърсити,и учи„Спортен мениджмънт”. В момента е на 12-месечен стаж в английска компания за футболни анализи.Алекс Асенов е на 22 години. В момента е трета година в университета, която се води стаж. През лятото на 2021 трябва да завърши образованието си. В университета Лафбъроу Юнивърсити (Loughborough University) в момента учат 30-40 българи, от всички краища на България. "Сега в дните на световна пандемия и при нас в Англия са наложени редица мерки, с които се съобразяваме. Рестрикциите са, че имаш право да излизаш веднъж на ден, за да спортуваш или да отидеш в магазина, споделя Алекс. - Аз избягвам да излизам, когато не е необходимо, стоя винаги на поне 2 метра от други хора и не забравям да дезинфектирам често телефона и лаптопа си. Направих този виртуален дарителски турнир с най-благородна цел - да помогнем и ние, макар и далеч от родината, на българските лекари, които са на първа линия. Да помогнем с дарения на болницата в родния Видин."

Със започването на кризата предпочел да остана в Англия и забелязал как в кампосите, в градовете се събират стотици доброволци, които са готови да помагат, да набират средства в борбата с пандемията. Това го подтикнало, въпреки отсъствието му от България, да направи и той нещо полезно за родния Видин.

Източник: monitor.bg