Равнището на безработица е 8,66%, което показва, че е нараснало с 0,11 процентни пункта. В сравнение с декември 2017 г., общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 96 лица. Разпределението на безработните младежи по професионален признак и образование показва, че безработните младежи без специалност общо са 59,15%, а с основно и по-ниско образование са - 37,34%. Безработните над 50-годишна възраст са 1169, т. е., броят им е нараснал със 70 лица спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни лица с трайни увреждания е нараснал спрямо предходния месец с 10 лица - 296.

Продължително безработните са 974, наблюдава се намаляване с 51 лица. От тях продължително безработните младежи до 29 години са 56 и представляват 5,75 % от общия брой продължително безработни лица. Измененията спрямо предходния месец, настъпили в броя на регистрираните безработни лица в различните групи по образователен признак, бележат нарастване на регистрираните безработни лица със средно образование и на тези с основно и по-ниско образование. Като положителна равносметка е намаляването на броя на регистрираните лица с висше образование.

През първия месец на 2018 г. е нараснал входящият поток с 214 лица. От новорегистрираните 548 безработни лица, 256 са след освобождаване от работа с право на парично обезщетение; 85 - след работа по програми и мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ); 40 след работа в чужбина или в други региони на страната; 167 идват след изтекъл период на санкция при прекратяване по чл. 20, ал. 4 от ЗНЗ или са лица, не работили до момента, напуснали образователната система или такива, които се регистрират за ползване услуги на други институции.

Изходящият поток през януари тази година обхваща 512 лица, което е с 220 повече в сравнение с предходния месец. Изходящият поток включва 327 лица започнали работа и 185 лица отпаднали от регистрация в Бюрата по труда. От започналите работа лица 283 са устроени с посредничеството на трудовата борса.

През месец януари работодателите са обявили на първичния трудов пазар и по мерки за заетост по ЗНЗ общо 155 работни места. От тях от частния сектор - 46 работни места. Най-много свободни работни места са заявени от държавното управление (73 места), преработващата промишленост (28 места), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (13 места), административни и спомагателни дейности (12 места), образование (9 места) и други. В сравнение с декември 2017 г. броят на заявените работни места на първичен пазар е нараснал със 74.

Със свободните работни места от предходния месец - 91, през текущия месец на безработните лица са предложени общо 294 работни места.

В Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания приоритетно се включват лица с и над 71% намалена работоспособност, военноинвалиди с и над 50% намалена работоспособност, хора със сензорни или ментални увреждания. През месец декември в Бюрото по труда” във Враца по програмата са работили 30 лица.

Националната програма “Мелпомена” цели увеличаване на заетостта чрез разкриване на работни места за подпомагане на дейността на театрите в България, е намаляване на безработицата чрез разкриване на работни места в държавните и общински театри и насърчаване на приемствеността за съхраняване и развитие на културни ценности. Обект на Програмата са безработни лица със специфичен опит, професионална квалификация, знания и умения в областта на театралното изкуство, регистрирани в Дирекции “Бюро по труда”. През отчетния месец са работили 5 лица.

Основна цел на Националната програма “Помощ за пенсиониране” е подкрепа за преход от безработица към работа и пенсиониране на безработни лица над 58 г., които активно търсят работа и са регистрирани в ДБТ. През отчетния период по тази програма са работили 29 лица.

По Националната програма "Активиране на неактивни лица” са работили петима, а 29 по Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица. През периода по условията на мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта са работили 144 лица. При реализацията на схеми по ОП "РЧР", при които конкретен бенефициент е Агенцията по заетостта, за региона на ДБТ - Враца е извършено следното: Проект „Нова възможност за младежка заетост” по ОП „РЧР” през отчетния месец са работили 64 лица, като от тях 16 лица са включени в заетост през периода.

По проект „Обучения и заетост” са работили 73 лица. През месеца 8 лица продължават обучение за професионална квалификация.

В „Обучения и заетост за младите хора” са работили 152 лица, като от тях 100 лица са включени в заетост през януари 2018 г., а 4 лица продължават обучението си в курсове за професионална квалификация.

Проект „Ваучери за заети лица” са издадени ваучери на 35 лица, стартирали са 3 обучения в които са включени 38 лица. Общо се изпълняват 15 обучения, от тях: 5 за ключови компетентности и 10 обучения за професионална квалификация.

По проект „Готови за работа” са анкетирани 5 неактивни лица на възраст от 14 до 29 години.

Проектът "Работа” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” през месец януари е обхванал 60 лица.

По проекта „Родители в заетост” са извършени оценки за допустимост на подадените заявления от 24 родители и 30 детегледачи.