Беше избрано ново ръководство като за председател на Управителния съвет на НАПОС-РБ бе избран г-н Венцислав Спирдонов - председател на ОбС - Велико Търново, а за зам.-председатели - г-н Атанас Телчаров - председател на ОбС - Садово и г-жа Бедрие Газиюмер - председател на ОбС - Черноочене.

За председател на Контролния съвет на НАПОС-РБ бе избран г-н Николай Златанов - председател на ОбС - Казанлък.

Преди 16 години 51 действащи председатели на Общински съвети в Република България учредиха НАДПОС, преименувана по-късно на НАПОС-РБ. Учредителното събрание утвърди 4 основни цели пред Асоциацията:

- Сътрудничество и посредничество между Общинските съвети и разработване на Обща стратегия и реализиране на Програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление;

- Повишаване знанията и уменията на Председателите на Общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление;

- Изучаване и разпространяване български и чуждестранен опит в областта на местното самоуправление;

- Разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него.

За изминалите години НАПОС-РБ се утвърди като авторитетна неправителствена организация в областта на местното самоуправление, провеждаща множество научно-теоретични конференции, тематични дискусии, обучения, пътуващи семинари и други мероприятия в подкрепа на местните власти и общинските съвети.

През този период са проведени 25 семинара, както и редица регионални такива, и научно - теоретични конференции с над 3 000 участници - председатели на Общински съвети, общински съветници, служители в звената.

Наши партньори в обученията бяха Националното сдружение на Общините в Република България (НСОРБ), Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание, Фондация „Реформа в местното самоуправление“, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов и редица други сдружения и министерства.

Представители на Асоциацията бяха редовни участници в заседанията на постоянните комисии към Народното събрание, касаещи обсъждане на закони в областта на местното самоуправление.

Бяха проведени 18 международни семинара с няколкостотин участници за запознаване с дейността на Европейските институции и опита на местното самоуправление в страни от Европейския съюз.

НАПОС-РБ работи в партньорство с НСОРБ и с Националната асоциация на секретарите на общини в Република България (НАСОРБ).

За високия международен авторитет на НАПОС-РБ говорят и фактите, че през изминалия мандат, Красимира Германова бе утвърдена от Българското правителство в Националната делегация в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа за мандат 2016-2020 г.;

Членът на УС на НАПОС-РБ и председател на ОбС - Търговище Хатидже Алиева бе утвърдена като член в Камарата на регионите;

Зам.-председателят на УС на НАПОС-РБ и председател на ОбС - Черноочене Бедрие Газиюмер бе утвърдена като представител на България в Политическия Комитет на Съвета на Европейките общини и региони.

УС НА НАПОС-РБ