Според новите текстове, при смърт на пенсионер, който е получавал пенсията си по банкова сметка, няма да е необходимо наследниците му да представят в банката документ от НОИ за закриване на сметката. Институциите ще набавят необходимата им информация по служебен път.

Според промените, когато не може да се издаде удостоверение за наследници към необходимите документи за отпускане на наследствена или персонална пенсия, ще може да се приложи друг актуален официален документ, удостоверяващ родствената или семейната връзка между лицето и починалия.

Така се уреждат случаите, при които поради чуждо гражданство на починалия родител или съпруг, удостоверение за наследници не може да бъде издадено и съответно - приложено към заявлението за отпускане на пенсия.

Предлага се при служебно преизчисляване, осъвременяване или определяне на нов размер на пенсиите поради промяна в минималните размери, установени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване или на основание постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, разпорежданията да се връчват само по искане на лицата.

Тази промяна не нарушава правата на лицата, тъй като възможността те да се снабдят с екземпляр от разпореждането не е ограничена със срок. Изрично е предвидено, че срокът за обжалване тече от датата на връчването.


Източник: government.bg