Предложението за намаляване на процента на редукция е на КНСБ. Идеята е да се промени начинът, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия.

Министър Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20 процента, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

На въпрос каква е формулата две да е повече от една пенсия, министър Сачева каза, че в момента не трябва да се спекулира с числа, възложени са изчисления, но не са готови още. Министърът има днес среща с представителите на пенсионните фондове, на която ще изслуша всички различни гледни точки и мнения. Предстои и среща с Комисията по финансов надзор.

Според методиката сега бъдещите пенсионери ще получават с 20 процента по-ниска пенсия от НОИ заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Този коефициент е заложен при старта на втория стълб преди 18 г., за да се отрази това, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.


Източник: novini.bg