Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас. „Тези места са избрани, защото там има свободни площи. Тези къщички са елемент, който цели малко да притъпи сблъсъка на затворника с цивилизацията. Особено при хора, които са били дълго време в затвора и са свикнали с един начин на живот. Тези къщички са елемент от една цялостна политика”, обясни ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов.

Новият затвор, към който ще бъде изграден и учебен център за повишаване квалификацията на персонала, ще бъде в Кремиковци и ще струва 17 560 000 евро. Срокът за изграждането му е 48 месеца, но не се знае кога ще бъде започнат, тъй като проектът още не е готов, казват от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Оттам обаче са оптимисти, че в най-добрия случай след 3-4 г. ще има нов затвор с капацитет 450 човека. Според предварителните анализи Кремиковци е най-подходящото място близо до столицата. Идеята е така да се решат проблемите на затвора в София.

Производственият цех към пазарджишкия затвор ще стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване. Предвижда се да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Източник: monitor.bg