56 автори със 120 творби участват в Общата художествена изложба „Земята на Ботев”. Свои произведения в разделите живопис, графика, скулптура и приложни изкуства представиха творци от Враца, Видин, Монтана, Несебър, Плевен, Пловдив и София.

41-ото издание на Общата художествена изложба „Земята на Ботев” откри кметът на общината Калин Каменов. „За мен е голямо удоволствие да Ви приветствам с откриването на изложбата „Земята на Ботев“, каза в приветствието си Каменов. Поздравявам Ви, защото чрез изкуството стотици посетители на музея ще открият образа на Христо Ботев във Вашите творби. Ще открият своя смисъл на неговия облик. Чрез различния поглед и варианти на препредаване на Ботевото дело в максимална степен даваме шанс на повече посетители на изложбата да се насладят на вашето творчество и да намерят правилния път към истината за това, което е направено за революционера.“

Наградата за живопис на името на Цено Тодоров получи врачанинът Росен Найденов за творбата си „Карст I”. Неговият съгражданин и колега Росен Спасов стана носител на наградата на Община Враца на името на Пенчо Георгиев за графиката си „Планината”. Награда на Община Враца на името на Андрей Николов за скулптура бе присъдена на Красимир Митов от Селановци. Носител на наградата за приложно изкуство на името на Борис Коцев стана Жанет Левордашка за творбата си „Дървото на живота”.

Призьорите бяха определени от жури в състав: скулпторите Бойко Митков и Милен Василев, който е председател на Представителството на Съюза на българските художници (СБХ) - Враца, Стоил Мирчев - живопис, Веселин Дамянов - графика и Емилия Върбанова - художник в СБХ - Враца.

Общата художествена изложба "Земята на Ботев" се организира ежегодно от 1976 г.