Не са изключение и случаите на превозни средства, при които се установява тегло почти двойно над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС - 40 тона. Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка.

При извършените проверки на превозни средства над 12 тона за претоварване и спазване на изискванията при движението на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства са съставени 299 акт за установяване на административни нарушения и са издадени 277 наказателни постановления на обща стойност 583 600 лв. При нарушения по Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата и изискванията на наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства на нарушителя се съставя акт за установяване на административно нарушение и се издава наказателно постановление. Агенция „Пътна инфраструктура“ може да издава наказателни постановления и да налага глоби, които съгласно разпоредбите на Закона за пътищата са от 1000 до 5000 лв., а по Закона за движение по пътищата от 500 лв. до 3000 лв.

Приходите от пътни такси и разрешителни от извънгабаритни и тежки превозни средства събрани от Централната администрация на АПИ и областните пътни управления до края на август 2022 г. са близо 3,5 млн. лв.