© МОСВ

Статистически данни сочат, че в Европа се срещат около 12 000 чужди вида, половината от които са растения. 10 на сто от тях са определени за инвазивни. В рамките на Европейския съюз всяка година се изразходват над 12 милрд.евро за контрол на инвазивни чужди видове. Предотвратяването и ограничаването на разпространението им дори е заложено в европейски регламент, според ботаници и експерти обаче работата по него върви по-бавно от очакваното. В списъка на ЕС с инвазивни чужди видове влизат 36 растения - 12 от които са водни.

Според ботаника и координатор на работата в тревните местообитания по проекта Димитрина Ботева основните заплахи, които произтичат от водните инвазивни чужди видове, са блокирането на движението по езера и реки, създаването на предпоставки за наводнения и увреждането на съоръженията на водните електроцентрали. Освен това, те намаляват улова на риба, реколтата в оризищата и влошават качеството на водата. У нас широко разпространена е нуталиевата водна чума, получен е единичен сигнал и за разпространението на голям лагаросифон. Най-често попадането им в природни условия е причинено от любители-акваристи или при заливане на декоративни водоеми при наводнения.

Специалистите посочват, че има няколко метода за контрола и ограничаването на разпространението им - механичен, химичен, екологичен, биологичен, интегриран подход, а също и популяризирането на проблема.

Източник: monitor