Третото издание на инициативата цели да стимулира вътрешния туризъм. Новата й концепция предвижда при две платени нощувки през април и май туристите да получават трета безплатна в местата за настаняване, които се включват в идеята. За посетителите това е стимул да обиколят повече забележителности, а за хотелиерите - да посрещнат повече гости. Така на практика могат да се удължат активните сезони, да се опознаят нови и малко известни забележителности, а също да се преодолее представата за уикенд пътуванията само в рамките на 2 нощувки, допълниха от туристическото ведомство.

"Неочаквана ваканция" е част от инициативите, с които министерството на туризма акцентира върху пътуванията в страната през настоящата година. Ведомството е отправило покана към представителите на туристическия бранш да се включат в кампанията, която намери веднага поддръжници и насочи вниманието на българите да търсят допълнителни варианти за пътешествия в собствената си държава.

Те могат да избират от списък с партньорски места за настаняване, който е достъпен на сайта на проекта.

На този етап има партньорски заявки от региони, в които се намират най-големите ни морски и планински курорти, от хотелски комплекси, но и от по-малки туристически зони, от семейни хотели, къщи за гости, СПА центрове и др., както и от столицата. Сред предлагащите безплатна допълнителна нощувка към две платени са места за настаняване в Албена, Банско, Баня, Белоградчик, Габрово, Главан, Гостун, В. Търново, Златни пясъци, Копривщица, Кранево, Обзор, остров Св. Анастасия, Пампорово, Поморие, Приморско, Разлог, Русе, Сандански, Св. Константин и Елена, Слънчев бряг, София, Стара Загора, Стройно, Чирпан и др. Те очакват новите си гости, пише в съобщението.