За девета поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха над 500 тийнейджъри - ученици от 6-10 клас в общо 11 училища от София и страната.

„Употребата на наркотици води до сериозни последствия за бъдещето ви", заяви пред децата Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика" в Митница Аерогара София. Той разказа на учениците за опасноститеот различните видове наркотици.

Пред журналисти Стефан Бакалов обясни, че за съжаление хероинът и кокаинът продължават да са наркотици, които нанасят вреди у нас и в Европа. Фентанилът и неговите производни продължават да са голям проблем зад океана, а има отделни случаи и на задържания в ЕС, но за щастие няма регистрирани данни на трафик или употреба в България.

Инициативата подкрепи и поп-певецът Рафаел. Най-малките танцьори от фолклорен ансамбъл "Aктавис" - Дупница, таекуондо тим "Похион" - София и ролеристи от "Dancing Wheels"- София показаха с изпълненията си недвусмислено, че спортът и изкуството са единственият начин да живееш и да се забавляваш без да си вредиш.

Специално обученото митническо куче Епси показа как надушва наркотици, а в ролевите игри по откриване на скрити пратки се включиха и децата. Митническите служители от отдела за „Борба с наркотрафика" демонстрираха пред тийнейджърите задържане на наркотрафиканти и показаха техники за самоотбрана.

Гвоздеят на събитието бе фалшмоб в зала „Заминаващи" на Терминал 2, Летище София, където пред очите на стотици пътници учениците танцуваха хореография, разучена минути преди това с помощта на танцьорите от танцово училище ‘‘Dance Station".