Тя разясни и казуса с държавните помощи за сектора.
"35-те евро на седалка помощ за туроператорите не е спряна по принцип, в момента е възпрепятствана от гласуван текст от НС. С него се изменя формулировката - туроператорите следва да са ползвали въздушен превозвач с български оперативен лиценз и в текста бе добавено, че помощта се получава от туроператори или български въздушни превозвачи. ЕК има опасения за дискриминация при определяне на превозвача като български или някакъв друг по народност. Това пречи на изплащането на помощта", обясни тя.

По нейните думи ще бъде внесен проект на постановление за промяна на текста. А така в стимулирането на сектора ще бъде включен и периода, в който мярката е била спряна. "Много важно е да се знае цената на тока, за да могат да се формират цените на ски картите и туристическите пакети. Местният бизнес в Банско е поставил въпроса за държавна помощ, нещата тепърва ще търпят развитие", сподели Георгиева относно мерките в подкрепа на бизнеса през зимния сезон.

Тя коментира и темата "Вера Су". "Тревожи ни засядането на кораба, както и влиянието, което би имало върху природата. Надяваме се да няма поражения върху черноморския бряг", коментира тя.

Източник: moreto.net