Съревнованието се проведе в три възрастови групи - от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 10 клас. Надпреварата бе за рисунка или колаж, а учениците от горните класове трябваше да изготвят визуален проект с техника, избрана от ученика. Сред проектите в тази категория имаше много power point презентации, две видеа и един гиф. Учениците рисуваха за чистотата на въздуха и природата в следствие използването на безвъглеродни производства на електричество, но също така и за ролята на ядрената енергетика и атома в умните технологии, медицината и други области от нашия живот. Конкурсът се проведе със съдействието на руската държавна корпорация "Росатом". Всички получени рисунки, колажи и визии ще бъдат публикувани на сайта на БУЛАТОМ: https://www.bulatom-bg.org/competition/

Победителите във всяка от категориите бяха избрани след гласуване от петчленно жури с представители на Българското ядрено дружество, Сдружението на жените в ядрената индустрия, художници и професионални учители по рисуване. Участниците, оценени с най-много точки, са:

От 1-ва възрастова група: десетгодишната Анна Николова от Козлодуй за рисунката й "Енергия за зелена планета“, второкласничката Елизабет Димитрова от Кюстендил за рисунката й „Ние се грижим, за да има ток у вас“ и Веселина Кунова, също 2 клас, от Белене за рисунката й посветена на атомната енергия „за благоденствие и екологично чисто бъдеще“.

От 2-ра възрастова група: петокласничката Виктория Иванова от Козлодуй, седмокласничката Стефани Ценова от с. Гложене за рисунките им, посветени на атома и новите технологии и шестокласникът Иван Личев от Нова Загора за посланието му „Бъди мъдър“.

От 3-та възрастова група: 17-годишните Александра Чобанова от София за компютърната й графика „Бъдещето“, Александра Савова от Варна за проекта й "Създатели на Слънца" и Андрей Димитров, също на 17 години, от Шумен, за колажа му „Двубоят на XXI век“.

Всички те ще получат рисувателни таблети.

Поощрителните награди на журито отиват при Милена Димитрова, 9 клас, от Свиленград за рисунката й „От нашето сърце до космоса“ и Айлин Хасан, 5 клас, от Мадан за рисунката й на тема „Атомът, умните технологии, медицината и други области от нашия живот“.

Освен тях, със специална грамота за оригинално участие ще бъдат отличени Кристиян Ганков, 9 клас от Белене, за проекта му, създаден в стил видео игра; Маргарита Гидикова, 9 клас, от Нова Загора - за богатството на колажа й „Нуждата от енергетика“; Йована Василева, 10 клас, от Враца - за участието й с гиф на тема „Чиста енергия за чисто бъдеще“ и Светла Ангелова, 10 клас, също от Враца, за изчерпателност на проекта й „Енергетиката на XXI век“. В останалите две категории грамоти ще получат също Габриела Фиковска от Плевен, Ифа О‘Донъл от Пазарджик, Моника Минева от Габрово, първокласничката Елена Косенко за рисунката й „Плаваща енергия“ , Стефан Чавдаров от Казанлък за рисунката „Ние квантите“ , Гълъбин Боевски от Кнежа за неговата „Атомна планета“ , Габриел Зашев от Дупница за темата му „Атомната енегия в помощ на природата“ и първокласникът Владимир Чехларов от Шумен.

В конкурса участваха ученици от цялата страна - от София, Варна, Бургас, Видин, Ботевград, Враца, Плевен, Ловеч, Бяла, Русе, Разград, Кнежа, Силистра, Шумен, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Елена, Копривщица, Казанлък, Нова Загора, Сливен, Бургас, Несебър, Хасково, Димитровград, Дупница, Кюстендил, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, Смолян, Мадан, Исперих, селата Самуил, Руен, Средногорци, Нова Черна, Тодорово, Гложене и разбира се, атомните градове на България Козлодуй и Белене.

Всички наградени участници в конкурса ще получат своите награди по куриер на указания от тях домашен адрес.

Организаторите на конкурса изказват своята специална благодарност на руската корпорация Росатом за оказаното съдействие в осигуряване на наградите за наградените участници, на Министерството на Науката и Образованието и на неговите регионални центрове, както и всички медии, които помогнаха информацията за обявения конкурс да стигне до децата на България.

Като неправителствена организация, която лобира за развитието на ядрената енергетика в нашата страна, от името на Булатом се обръщаме към всички участници в отминалия конкурс с призива това участие в нашия конкурс да бъде първата Ваша крачка в дългия път, по който ще минете през Вашия съзнателен живот, като добавяме пожеланието и надеждата си, че Вие ще изберете да се реализирате именно в ядрената енергетика на България.