Най-много са молбите за отпускане на пари за закупуване на твърдо гориво за отопление - 872 в община Мездра и 735 в община Роман. 153-ма са желаещите да получат помощта като твърдо гориво в натура от Мездренско, а само един е от Романско.

Останалите възможни варианти за целевата помощ са за електроенергия и природен газ. 79 правоимащи от община Мездра са подали молби за електроенергия и 9-ма от община Роман. Само трима от Мездренско са изявили желание да получат помощта за синьо гориво.

До момента от социалната дирекция са одобрени 1 513 от молбите, а 305 са получили отказ. За обработка остават още 34 заявления.

Целевата помощ за отопление се превежда за пет месеца - от 1 ноември тази година до31 март догодина. Размерът на еднократната помощ се изплаща на два транша. Превеждането на парите за ноември и декември трябва да стане не по-късно от края на месеца, следващ този, за който е издадена заповедта, упълномощаваща отпускането й. До 31 януари следва да се направи втория транш - за месеците януари, февруари и март.

Помощта се определя ежегодно от министъра на труда и социалната политика, съобразно промените в цените на електроенергия за битови потребители. За отоплителния сезон 2016/2017 тя е 361 лв., колкото бе и миналата година.