Според възрастта си децата са разделени в пет групи. Всяка от тях разучава основните движения на народни танци и хора от различни етнографски области на България, като танцовият репертоар на отделните групи е съобразен с предстоящите сценични изяви на състава. Сред танците, които ще бъдат поставени от "Мездренче” през сезон 2016/2017, са Северняшки смесен танц, Джиновски танц, Тракийски смесен танц (Копаница), Ръченица и Шопски женски танц, както и разучаване на емблематични народни хора като Дунавско, Право тракийско, Шумадийско, Сапаревско, Чичовото и др.

Творческият план на Детския танцов състав "Мездренче“ включва разнообразни сценични изяви, в това число участие в регионални, национални и международни фестивали. Сред тях са Международният фолклорен фестивал "Врачанска пролет", Националният фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", Националният фолклорен събор "Де е българското" и Международният "Нестия Арт Фестивал".

Предвиждат се и два лагер-школи за подготовка на състава и разучаване на нови танци - един през зимата и един през лятото, както и две турнета в чужбина - през април-май догодина, с цел участие в международен фолклорен фестивал със състезателен характер, и през август-септември в Охрид, Република Македония.

Към ДТС "Мездренче" развива дейност и Танцова школа "Северняче-Веселяче", в която са обхванати възпитаници на детските градини на възраст от 3 до 6 годинки.