Събитието започна с химна на БЧК, след което председателя на Областния съвет на БЧК Гергана Михалчева благодари на всички гости, партньори и доброволци за съвместната работа. Беше отчетено, че в момента към БЧК - Враца има 10 общински организации, в който участват над 400 доброволци. Общо 160 са членовете на младежката организация, а активните млади доброволци са 210. Създадените клубове в региона са 8, като 6 от тях са извън Враца.

В доклада беше акцентирано върху доброволческата дейност. Отделено бе място на работилите всеотдайно за червенокръстката идея, като например ръководителят на Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле” в село Зверино Петя Илиева, която бе наградена със значка ”Отличник на БЧК” и над 10 доброволци, заслужили отличието „Млад отличник на БЧК”.

Като една от най-полезните кампании през годината бе посочено предлагането на топъл обяд за деца в неравностойно положение в училището в село Остров и в Професионалната гимназия по МСС в Мездра. През 2017 г. от ежегодната кампания "Хранителна банка“ са се възползвали 18 души.

За поредна година от БЧК във Враца са помогнали и на абитуриенти сираци да отпразнуват своя бал с дарения, организирани в православните храмове на територията на областта. Акцията е проведена от клубовете в Мездра, Зверино и Враца и са събрани 4 383 лв., които са разпределени между 39 абитуриенти.

Като изключително важен момент в работата на БЧК - Враца беше отбелязан реализираният проект "Домашни грижи за независим и достоен живот“, спонсориран от българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на инициативата са създадени четири центъра "Домашни грижи" в общините Враца, Бяла Слатина, Криводол и Роман. По проекта са обучени и назначени 50 души - 17 медицински сестри и 33 домашни помощници, които се грижат за над 400 възрастни хора.

В отчета бе посочено и значението кампанията за безвъзмездно кръводаряване, в която се включили общо 2027 души. Като особено полезна дейност на БЧК бе отбелязано и обучението на кандидати за водачи на МПС по първа долекарска помощ, през което са преминали 1645 души. От отчетния доклад стана ясно, че БЧК - Враца разполага с одеяла, спални комплекти, хавлиени кърпи, дрехи и други необходими вещи за незабавно подпомагане при евентуални бедствия на над 65 души. Членовете на доброволните отряди са преминали няколко курса за реакция при бедствия и аварии и са участвали в две национални учения.

На отчетното събрание бяха набелязани и основните насоки, в които се ангажира да работи Областният съвет на БЧК във Враца през 2018 г.