© ОбА-Враца

Стефан Красимиров информира, че общият брой на участниците в похода тази година надхвърля 1300 човека, като Областна администрация – Враца, ще осигури изхранване на 38 ученически групи и ръководители от 15 области на страната с общ брой 1200 човека.

Както всяка година, проявата е обезпечена с медицинско обслужване, с противопожарен автомобил и полицейска охрана, осигурено е електрозахранване и водоснабдяване на местата за лагеруване; трасето се почиства и се извършва дезакаризация и дезинсекция; на участниците са осигурени мобилни тоалетни, умивалници и бани.

За ученическите групи, заявили желание да бъдат транспортирани от Враца до Козлодуй на 27 май и от връх Околчица до град Враца на 2 юни е осигурен автобусен транспорт, осигурен е и товарен транспорт за пренос на личния багаж и бивачните съоръжения по цялото трасе.

На учениците е осигурено хранене три пъти дневно и минерална вода. „Нещо, което тази година не допуснах, е разделянето на приготвянето на храната от доставката на храната, както е правено фактически при предходните пет похода, като по този начин е избягвано обявяването на открита процедура на обществена поръчка и е бил заобикалян законът /чл. 21, ал. 15 от ЗОП изрично гласи: Не се допуска разделяне на обществена поръчка на части, с което се прилага ред за възлагане за по-ниски стойности/“, каза областният управител.

Стефан Красимиров обърна внимание, че стойността на поръчката за почистване и облагородяване на трасето е с 25 хил. лева по-ниска от сумата, заделяна за тази дейност през периода 2015-2019 г., но въпреки това почистването ще отговаря на всички изисквания за качество на услугата.

В заключение, областният управител благодари за проявения медиен интерес, като отбеляза, че медиите са и коректив за още по-добра организация, защото походът е не само културно-туристическа проява, а и възможност всеки участник да изпита най-силни патриотични чувства и признателност към подвига на Христо Ботев и неговата чета.