Първото предизвикателство за подрастващите бе #VlogON "Направи си сам: забавно лято във Враца". Чрез създаването и воденето на видеоканал младежите усъвършенстваха комуникативните си и творчески умения, както и правилата за безопасно общуване и поведение в Интернет. Всички клипове, заснети и монтирани от участниците, са достъпни в youtube канала на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Втората инициатива бе академия за творческо писане. Участниците се срещнаха с гост-ментори, които им предадоха своя опит. Сред гостите бяха автор на детски книги, илюстратор на детски книги, преподавател по български език и литература, журналисти.

Третата инициатива "Детска архитектурна работилница” бе насочена към децата от 3 до 10 години. Целта бе с помощта на 3D пъзели да подредят карта „Мини Европа” и да се запознаят с основна информация за архитектурните паметници от страните на Стария континент.

Срядата беше запазена за четене на детски приказки за най-малките приятели на книгите от 0 до 10 години. Лятната читалня се провеждаше в Детски отдел с помощта на доброволци. В петък „отваряше” арт работилница „Приказни игри”. В нея децата имаха възможност да сътворят всичко, което може да се направи от хартия.

Всички участници получиха специална читателска карта "Лятно предизвикателство". За всяко посещение децата събираха печати и преминаваха нива. След всеки етап, участниците, попълнили всички посещения, имаха възможността да се включат в специална работилница за "Арт дизайн: Book слоган". Децата се запознаха с термина „слоган”, видяха добри български и световни практики и направиха първи стъпки в света на рекламата. С помощта на текстилни маркери всеки от тях написа по атрактивен начин личните си book слогани. В края на работилницата участниците си тръгнаха със специално изработените от тях тениски и торбички подарък от екипа на библиотеката.