Най-много средства е поискала община Враца. За реконструкция на водоемите Девене и Три кладенци местната управа иска от Междуведомствената комисия 547 149.60 лв. Искане за финансиране за извършване на неотложни аварийно-възстановителни мероприятия за обект „Проект за ремонтно-възстановителни работи на преливник и основен изпускател на язовир „Жиев лъг“ в село Лесура е внесено в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет още през юли.

Исканите целеви средства от Община Криводол са в размер на 365 602 лева. Водоемът е включен в списъка с потенциално опасните язовири. Той е последен от каскадно разположените над него язовири „Три кладенци“, „Девене“ и „Чирен“, и има много голям водосбор. При дъждове или изпускане на горните язовири, които са много по-големи от него, той не може да поеме водите, прелива и наводнява къщите в село Лесура.

Най-малко пари е посочила в проектното си предложение община Бяла Слатина. За реконструкция на пет от водоемите на територията й е посочена сумата от 140 461.10 лв. Чака се одобрение и отпускането на искания финансовия ресурс. С парите ще бъдат възстановени преливниците и изпускателите на водоемите.