Върховният съд присъди сериозно обезщетение за лекаря, която е завела дело срещу прокуратурата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на лекаря, Светла Генова. По непотвърдена информация става дума за сума между 10 и 20 хиляди лева, която ще трябва да плати държавата.

Решението на върховния съд беше третото в нейна полза, след като по-рано същото сториха районните магистрати от Мездра и окръжните във Враца. В средата на юли 2011 г. двама невролози от ТЕЛК - Враца и техническият им сътрудник са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лева като „дар" от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност.

Срещу трите дами са повдигнати тежки обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3 000 лева, но обвиненията съсипват добрата им репутация и ги принуждават да си търсят работа в други населени места. 3 години след шумния арест обаче, прокуратурата прекратява делото, поради липса на доказателства за повдигане на обвинения срещу набедените в престъпление.

Източник: clinica.bg