Заместник-кметът Сашо Илиев представи отчета по Програмата за овладяване популацията на бездомните кучета, който отново предизвика дебати в залата.

Д-р Ивайло Тодоров (ГЕРБ) обърна внимание, че отчетените разходи за храна в двата приемника – в Долна Кремена и в Кален, будят недоумение. Според него звучи абсурдно, че за 35-те кучета в Кален се разходва толкова храна, колкото и в Долна Кремена, където постоянно живеят 118, според статистиката в отчета. Още повече, че по закон, в Кален кучетата престояват само 4 дни след кастрацията им и биват връщани на местата, откъдето са прибрани.

Инж. Николинка Кътовска (АБВ) подчерта, че за пореден път проформа се изчита само суха статистика, без да се отчитат конкретни резултати от поставените цели, заложени в Програмата още през 2016 г. Отново няма яснота какво предстои сега, докъде и доколко са постигнати целите.

Инж. Георги Валентинов ("Народен съюз") допълни, че е некоректно да се прехвърлят проблемите върху Сдружението „Animal Nelp”, тъй като не се обсъжда тяхната дейност, а на общината, чието задължение е изпълнението на програмата.

Относно внесеното от Председателя на ОбС Яна Нинова предложение за членство в НАПОС-РБ и съгласие за внасяне на членския внос за 2018 г., местните парламентаристи одобриха членството на Председателя на ОбС в НАПОС-РБ и взеха решение да бъде платен членския внос към Асоциацията в размер на 630 лева, като това стане в срок до 31 юли.

Съветниците приеха отчета за работата на Общинския съвет и на постоянните комисии за първото шестмесечие на тази годин., както и отчета за изпълнението от страна на Общинската администрация на актовете на ОбС - Мездра за периода април-юни 2018 г.

С пълно единодушие местният парламент гласува промяната на вида на социалната услуга "Преходно жилище", предоставяна в Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания в "Защитено жилище за лица с умствена изостаналост", с капацитет 6 места, считано от 1 август тази година.

Във връзка с модернизацията на участъка от път I-1 (E-79) Мездра - Ботевград Надежда Йорданова (независим) внесе процедурно предложение да се гласуват поотделно отмяната на Решение 417, с което се променя характера на собствеността от публична общинска в частна общинска на части от имоти намиращи се в землищата на Мездра и селата Люти дол, Типченица, Крета, Дърманци и Ребърково и Решение 418, даващо съгласие за безвъзмездно прехвърляне на собствеността в полза на държавата – Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) на всички засегнати части от имоти – общинска собственост в гореспоменатите населени места

Поради внезапно спиране на тока, съветниците преминаха към обичайния начин на гласуване с вдигане на ръка. Въпреки създалото се неудобство, 19-те съветници отмениха старите решения и приеха безвъзмездно да се прехвърли собствеността в полза на държавата - на Агенция „Пътна инфраструктура”, на всички засегнати имоти и части от имоти - общинска собственост, в землищата на гр. Мездра и на селата Люти дол, Типченица, Крета, Дърманци и Ребърково.

Във връзка с това, възлага на кмета на Община Мездра, в изпълнение на настоящото решение да извърши всички необходими фактически и правни действия по безвъзмездното прехвърляне на имотите в полза на държавата – АПИ.

Заседателите дадоха разрешение за изработване на проект за подробен устройствен план за промяна на предназначението на част от поземлен имот в землището на с. Люти брод и обединяването й с поземлен имот в местността „Черепиш“ в нов урегулиран поземлен имот за обществено обслужване.

Относно внесената молба за финансова помощ от бившия кмет на с.Люти дол Никола Христов Джорошки, чиято къща изгоря наскоро, на сесията бе взето решение, да се отпуснат средства за закупуване на дървен материал за подмяна на покрива, след като специалисти от общината направят оценка.

С 11 гласа „За”, 1 „Против” и 6 „Въздържал се” съветниците не приеха отпускането на финансова помощ на Христо Найденов от Горна Бешовица, поради изчерпан лимит от бюджетни средства.

Заседаващите решиха единодушно да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на община Мездра" проф. Петър Петров за неговия особен принос в развитието на историческата наука в България, както и на Българското историческо дружество. Отличието ще му бъде връчено на заседанието на Общинския съвет през месец август.