Полицейските органи ще могат да съпровождат на територията на страната и извън нея чужденци, спрямо които е издадена заповед за краткосрочно настаняване в специален дом за временно настаняване. На работещи по трудово правоотношение в МВР ще се изплаща ежегодно парична сума за облекло при условия и по ред, определени с наредба на министъра на вътрешните работи и в размер, определян ежегодно с негова заповед. Тези суми няма да се облагат с данъци, записаха депутатите.

Според промените оградата по границата става стратегически обекти и доближаването ѝ ще се санкционира с глоба. Парламентът гласува глоба от 500 до 1000 лева при нарушаване на правилата за достъп до зоната на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв.

Органите за пожарна безопасност и защита на населението ще осъществяват дейността си в екипи от минимум трима служители. В населени места с население до 5000 души ще се допуска осъществяване на дейността и в екипи от двама служители, реши също парламентът.

Според приетите днес (23 ноември) текстове МВР ще сключи нови договори за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол на АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Летище София, както и на сгради или части от сгради, ползвани от БНБ. Досегашните ще запазят действието си до 31 декември 2017 г. включително.


Източник: actualno.com