Те измерват задължително температурата на влизащите в страната, без транзитно пътуващите.

Всички попълват образец декларация и получават предписания, които трябва да спазват.

На монитор санитарните инспектори отчитат температурата на пътниците. Общо 18 служители на Районната здравноосигурителна каса участват в подпомагането на дейността на Регионалната здравна инспекция в град Видин. Така са обезпечени сформираните от областния кризисен щаб екипи на Дунав мост Видин - Калафат, каза д-р Владимир Вълчев, директор на РЗОК.

12 служители на РЗОК-Видин /по двама на смяна/ са включени в графика за работа на граничния контролно-пропускателен пункт, където се работи директно с влизащите в страната шофьори и пътуващите. Значителният обем получена информация за подлежащите на карантина лица се обработва от служители на РЗОК-Видин, заедно с РЗИ. Само за последното денонощие санитарните инспектори са издали 1070 предписания на влезли в страната, уточниха дежурните инспектори. Трафикът на пункта е интензивен.

Обичаен е трафикът на изход от България и няма опашки от чакащи автомобили. Засилен е на вход, уточни Любомир Низамов. Максимумът автомобили на вход на денонощие, които се обработват, е 1200, а средно дневно - 800-900 автомобила, поясни Низамов.

Пропускането на автомобилите на вход в страната става на пет паралелни трасета, каза още Низамов.

В момента се водят разговори с румънската държава, и се очаква до края на седмицата на Дунав мост 2 на вход за България, където продължава да има опашки, да заработи още едно, шесто трасе, за още по-бързо пропускане на автомобилите, уточни той. Променен от днес е и начинът на придвижване на транзитно преминаващите през България товарни автомобили.

Те няма да се конвоират от полиция, а съгласно нова заповед на здравното министерство товарните автомобили ще бъдат спирани от представители на ТОЛ-системата, които ще ги пропускат към вътрешната част на страната и ще получават предписания за срока, в който трябва да преминат през България. Подобна мярка е въведена и от румънска страна. На документите на пътуващите през Румъния транзитно автомобили се постава печат с дата и час на влизане и дата и час, в рамките на които трябва да излязат от страната, каза Низамов.