На 13 януари 1915 г. е прожектиран първият български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

Големият въпрос е "Кога точно е бил заснет и прожектиран за пръв път “Българан е галант"? Дали това се е случило през 1909-1910 г. или е било някъде в периода 1914-1915 г.? До смъртта си режисьорът Гендов настоява, че събитието е станало в по-ранната година, но от друга страна преки доказателства за думите му няма.

В “Бащата на българското кино” – обширен текст за живота, творчеството и личността на Васил Гендов, хуманитаристът Петър Кърджилов пише: “...От една страна са мемоарните свидетелства на самия Гендов, на неговите близки, на някои от участниците във филма, на някои от пионерите на българското кино, на свидетели на първите снимки и първата прожекция на “Българан е галант”. От друга страна е неумолимият и реален факт – публикуваното съобщение в столичния вестник “Дневник” от 14 януари 1915 г., в което се казва: “Сензация в “Модерен театър” – “Българан е галант”. Това е името на първата българска кинематографическа комедия”

Кога е заснет “Българан е галант”? През 1910 или 1914 г.? Дали е показван преди да се появи горното съобщение?

Кърджилов е по-скоро склонен да се довери на Гендов и да приеме неговата версия: “Лично аз не виждам защо да не вярвам на човек, на когото целият живот е бил отдаден на българското кино. Нека не забравяме, че рекламата в пресата си е пробила път по-късно от това събитие, когато в края на 1910 г. в столицата отваря вратите си вторият киносалон “Одеон”.


Източник: e-zdravey.com