През 2011 г. обвиняемият Д. заживял на семейни начала с М. И. в частен дом в с. Селановци, която била дъщеря на един от собствениците на имота. По време на съвместното им съжителство мъжът извършил ремонтни дейности по жилищната сграда.

Отношенията им се влошили поради агресивното поведение на обвиняемия, вследствие на употреба на алкохол. Между двамата често възниквали конфликти, съпроводени с употребата на сила от страна на Д. В началото на 2019 г. те се разделили. И. заминала да живее и работи в Италия, другите членове на семейството й също се преместили. Имотът останал необитаем. През това време обвиняемият К. Д. водел безпризорен начин на живот.

На 06.07.2019 г. мъжът се придвижил от с. Лесковец и към 11:30 ч. пристигнал в с. Селановци, като проникнал в обитаваното от него по-рано жилище. Останал в имота до 3 ч. през нощта, когато решил да го запали. За целта поставил две нощни шкафчета в близост до вратата на стаята и сложил съчки в чекмеджетата, след което ги запалил. Огънят се разгорял и за половин час обхванал цялата къща.

За палежа бил уведомен дежурен полицай. На място пристигнала оперативно-следствена група.

Няколко дни по-късно обвиняемият К. Д. съжалил за извършения от него палеж на къщата и се предал на органите на реда в гр. Враца.

В хода на досъдебното производство са били извършени две съдебно-оценителни експертизи. От заключенията на вещите лица е видно, че вследствие на пожара е изгоряло недвижимо имущество - къща от 72 кв. м., на стойност 9 600 лева и движими вещи на стойност 4015 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Д.К. да продължи в съда.