Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги е подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е сред вносителите. Според нея предложенията ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат широк обществен дебат по темата, в който тя призова да се включат всички заинтересовани страни. По думите й е трябва да бъде подложена на обсъждане и възможността за евентуална забрана за отглеждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лева се повишава и санкцията за разхождане на кучета в забранените от общините за места, каквито са детските площадки например. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов. Контролът по изпълнението остава задължение на съответната община.