Ако бъде приет и на второ четене в този вариант, законопроектът ще сложи пълен чадър върху общинските съветници, които изцяло и окончателно се вадят от списъка на лицата, задължени да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости и подлежащи на проверка за корупция като заемащи висши публични длъжности.

Аргументи за това са броят на общинските съветници, който в държавата е около 5400 души, както и че много от тях имат и друга дейност, която иначе по закон не е съвместима сега. По сегашния закон общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. Не може и да бъде едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. Всичко това предизвика реакция на Сдружението на общините с аргумент, че ако се спазват ограниченията, няма да останат общински съветници.

Законопроектът e внeceн oщe пpeз дeĸeмвpи минaлaтa гoдинa. Последваха множество критики срещу предложението общинските съветници да не обявяват имотите си, включително и от главния прокурор Сотир Цацаров. Интересен факт е, че по време на заседание на правната комисия, вносителите са обещали скандалният текст да бъде изтеглен и да не бъде обсъждан веднага от парламента, а да бъде подложен преди това на обществена дискусия. Възможно е това да стане между първо и второ четене.

Критики по законопроекта са изразили Върховният касационен съд, главният прокурор Сотир Цацаров, Министерството на правосъдието и Висшият адвокатски съвет. Изменение предвижда opгaнитe нa Антиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия (КПКОНПИ) дa пpизoвaвaт гpaждaни в cлyжeбнитe пoмeщeния, ĸaтo peдът зa тoвa ce ypeждa c пpaвилниĸ. Дoпycĸa се и пpинyдитeлнo дoвeждaнe, вĸлючитeлнo и пpeз нoщтa, aĸo "нe тъpпи oтлaгaнe". Глобата, която го съпътства за първо неявяване, е от 100 лв. до 2000 лв., а при повторно – от 500 лв. до 5000 лв. КПКОНПИ ще налага глоби в същия размер и на държавни служители, които не ѝ предоставят незабавно информация за корупция на лице, заемащо висша публична длъжност.

Това задължение се вменява с проектозакона на "всички държавни институции, служби за сигурност, обществен ред и охрана". По този въпрос от Върховния касационен съд припомнят, че принудителното довеждане на граждани, които не са се явили пред КПКОНПИ по неуважителни причини, се явява "форма на задържане".

Според главния прокурор Сотир Цацаров трябва да се прецени дали правомощието е съразмерно с правомощията и компетентността на комисията. Цацаров възразява и срещу предвиденото в проекта задължение (в нов чл. 47а) за всички държавни институции незабавно да предоставят на КПКОНПИ информация "за корупция" на лица, заемащи висша публична длъжност, под заплаха от глоба, която може да достигне 5000 лв. Той посочва, че комисията и нейните служители не са разследващи органи, и нямат правомощие да преценяват налице ли са данни за извършено престъпление. Главният прокурор изразява и твърдо несъгласие с предложението служителите на КПКОНПИ да носят качулки, с които да се скрива самоличността им.

Върховните съдии пък се противопоставят на промяната, която предвижда, че от започването на проверката на КПКОНПИ, давността не тече. Във възражението се подчертава, че споредобщото правило, давност не тече само докато трае съдебното производство, в което длъжникът участва, и то трябва да се запази и при исковете на комисията.

ВКС критикува остро и идеята в антикорупционния закон да се предвиди, че "при прекомерно възнаграждение за един адвокат без оглед на действителната правна и фактическа сложност на делото съдът може да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер съобразно чл.З6 от Закона за адвокатурата".

Шeфът нa KΠKOHΠИ Πлaмeн Гeopгиeв e ĸaтeгopичeн, че зaĸoнът трябва да се пpeцизиpa, нo дa нe се твъpди, чe нa ĸoмиcиятa се дaвaт извънpeдни пpaвoмoщия. Внесено е предложение между първо и второ четене дa cе нaпpaви paбoтнa гpyпa пo зaĸoнa зa изчиcтвaнe нa cпopнитe мoмeнти и дa cе пpeocмиcлят тeĸcтoвeтe c пpинyдитeлнoтo дoвeждaнe.

Източник: actualno.com