Всъщност при обсъждането на закона се получи дебат само относно графата за вероизповедание - дали не трябва изрично да се попълва, че отказваш да дадеш данни, което е твое право или да не се попълва изобщо.

Същност на закона

Иначе в преброяването ще влизат българските граждани, които живеят обичайно в България, гражданите на ЕС и членовете на семействата им, които живеят обичайно в България, чужденците, получили разрешение да пребивават на територията на България, бежанците с легален статут и хората с открита процедура за получаване на бежански статут, лицата без гражданство, както и българските граждани, които обичайно живеят в чужбина. Ще се събират следните данни – три имена, ЕГН, личен номер на чужденец, дата на раждане, пол, връзки между членовете на домакинството и семейството, постоянен адрес и настоящ адрес, гражданство, статут, държава и място на раждане, семейно положение, брой живородени деца, степен на завършено образование, грамотност, етническа група, вероизповедание, майчин език, трудов статус, професия, име на предприятието, за което работи или на което е собственик, местоположение на работата или учебното заведение, в което учиш, вид на транспорта, използван за пътуване до работа или учебното заведение, вътрешна и външна миграция на лицата, степен на увреждане (ако има).

Отделно е оценката на жилищния фонд, като „единици на наблюдение са жилищни сгради, включително тези, които към момента на преброяването не се използват за живеене и сградите със смесено предназначение“ както и отделните жилища. Данните, които се събират, са адрес на сградата, географски координати на входовете на сградата, вид на сградата, местоположение на сградата, година на построяване, тип на строителната конструкция, брой на етажите, наличие на асансьор, брой на жилищата в сградата, наличие на други обекти в сградата, които се ползват за нежилищни цели, достъпност на сградата. За жилищата ще се отчита вида им, статут на владеене, тип собственост, обща застроена площ, брой на помещенията в жилището, кухня и спомагателни помещения, енергийна осигуреност, водоснабдяване и канализация, санитарни помещения, енергийна ефективност, материална осигуреност и услуги.

Преброяването ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Всички събрани данни ще се ползват само за статистически цели.

Източник: actualno.com