Света мъченица Лидия се занимавала с продажби на платове и присъствала на беседите на свети апостол Павел по време на мисията му в нейния град. Тя и съпругът й се приобщили към християнството, приютили в дома си свети апостол Павел и станали ревностни негови последователи. Заради религиозните си убеждения били подложени на множество мъчения и впоследствие били увенчани с мъченическа смърт.

Съществува хипотеза, че Лидия не е истинското име на светицата, а е само семантичен аналог на родното й място, т.е. че е лидийка. Лидия е името на област в Мала Азия, на кралство, влизащо в пределите на древна Месопотамия от 1200 г. пр.н.е. до 323 г. пр.н.е. Именно там е живял крал Крез, славещ се с изключителното си богатство и превърнал се в символ на разточителен живот в древността. Въпреки че от 323 г. Лидийското царсво било приобщено към територията на Персийската империя, неговите жители продължили да се самоопределят като лидийци.

В българската космогонична система "лида" е нарицателно за разглезена девойка, момиче с капризен и непостоянен характер. На територията на Северна Гърция съществува селище, носещо името Лидия, а в близост до него се намират храм и манастир, устроени в чест на света мъченица Лидия.