Божият храм "Свети Димитър Солунски Чудотворец” е издигнат в двора на средновековната каменна църква "Св. Николай Чудотворец” преди 135 години, за да съхрани не само вярата, но сякаш и да събере на едно място двама светци чудотворци.

По този повод енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски отслужи в Божия храм празнична Света литургия и тържествен Канон в чест на св. Димитър Солунски и благослови миряните с пожелание за здраве и благоденствие.

Светецът покровител сякаш беше чул молитвите на царевчани и изпрати топло октомврийско слънце за празника, поставяйки началото на "Сиромашкото лято".

Храмът побра десетки миряни, дошли да почетат своя небесен покровител. Официални гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общинските съветници Гергана Петрова, Наталия Христова, Данаил Димитров и Мирчо Мирчев, както и кметовете на съседните села Брусен, Старо село, Горна и Долна Кремена и Люти дол-

След тържествената служба в храма, Отец Данаил освети празничния курбан, приготвен от майстора готвач Борис Ангелов, който сподели тайната рецепта, а жителите и гостите на Царевец се отправиха към обновена тържествена зала в местното кметство, където ги очакваха традиционните празнични трапези.

Преди началото на празничната програма, за да уважи празника, дойде и кметът на Община Мездра, Генади Събков.

Кметът на селото Маргарита Тодорова поздрави присъстващите с празника и изрази увереност, че традициите ще продължат да обединяват хората и да даряват радост и надежда за по-доброто утре на родното им село. Маргарита Петкова изказа своята благодарност към всички спомоществователи, помогнали за общоселския празник , както и на бай Борис Усовски, който за поредна година дарява по 3 овце за празничния курбан.

Поздрави към жителите и гостите на Царевец поднесоха Председателят на Общинския съвет Яна Нинова и градоначалникът Генади Събков.

И този път кметът на селото бе подготвила богата празнична програма с участието на местната женска фолклорна група „Белокаменица”, танцовата формация към читалището „Свирец-игралец”, малката Елизабет Виталиева, Мажоретен състав при Центъра за подкрепа и личностно развитие – Мездра, с художествен ръководител и хореограф Христинка Стоянова, певецът на селото – Дичко Медньов и изненадата за всички, подготвена от неуморния кмет на селото - невероятните изпълнители от мъжкия фолклорен квартет „Полутон” от град Бойчиновци, чиито изпълнения вдигнаха на крак игривите царевчани.

Тържеството ще продължи до късно вечерта с много песни, хора и веселие.