Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Руска Бела е един от построените най-нови храмове в община Мездра, и осветен на 8 ноември, Архангеловден, в лето 2002, от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Калиник. Храмът е изграден на общинска земя със средства от дарители. През 2016 г. е преотстъпено правото на безвъзмездно ползване на Врачанската митрополия.

При строго спазване на противоепидемични мерки, и тази година празникът бе отбелязан подобаващо с литургия, водосвет за здраве и традиционния курбан, средствата за който са отпуснати от Община Мездра, за празника на селото.

Отец Дилян Иванов от Враца отслужи Тържествена света Литургия и тържествен Канон на Архангел Михаил и благослови миряните с пожелание за здраве и благоденствие.

След тържествената служба в храма, Отец Дилян освети празничния курбан. Не липсваха и традиционните шеги и закачки, свързани със свещенодействията на двамата новопризнати майстори готвачи – Даниела Владинова и Николай Митов, край димящите казани. Оказа се, че само те имат правото да приготвят курбана, тъй като притежават зелен сертификат. Но макар и без голям опит, и двамата се справиха с голямото предизвикателство и от помощник - готвачи в предишните години, станаха всепризнати майстори.

Поради обективни причини, тази година общата трапеза бе отложена, но всички гости и жители на селото отнесоха в домовете и светена вода, и вкусна курбан чорба.