За първи път идеята за отбелязване на подобен ден идва през 1961 г. от Международния театрален институт. Това е организация, която обединява хората от цял свят, които са свързани с театралното изкуство. Институтът е част от системата на ЮНЕСКО и насърчава сътрудничеството между театралните артисти по цял свят. На 9-тия Световен конгрес на организацията във Виена, президентът на конгреса Армията Кивима предлага да се създаде Световен ден на театъра. Чрез публично одобрение предложението се приема.

Оттогава 27 март се приема за Международен дена на театъра, който се свързва още и с откриването на „Театъра на нациите” в Париж. Още от 1962 г. до днес се отправя съобщение към всички почитатели и дейци на Мелпомена в името на този ден. То е известно като Посланието на световния ден на театъра. Всяка година се избира по един човек с големи заслуги в театъра или такъв, който се отличава със своето сърце и душа, макар и в друга област, да сподели своите размисли за сценичното изкуство и международната хармония. Защото театърът не само радва, но и обединява, прави ни съпричастни и ни учи на любов. През годините известни личности - Жан Кокто, Артър Милър, Елън Стюарт, Ричард Бъртън, Джон Малкович и други.

През 2017 г. своето послание отправи френската актриса Изабел Юпер: "Спомням си един старомоден режисьор, с когото работех, който преди вечерното вдигане на завесата крещеше с пълно гърло: "Сторете път на театъра", и това са и моите последни думи тази вечер."

Посланието се превежда на 20 езика, чете се от милиони и се гледа от десетки хиляди зрители по цял свят.

27 март се отбелязва по много и различни начини по света, за да накара хората да осъзнаят стойността на тази форма на изкуство.

Във Ванкувър, например, голяма част от театрите, които имат представления през този ден, правят отстъпка. Там се организира и събитието "Backstage with Bernard", което се организира през седмицата на празника. Провежда се дискусия в Обществената библиотека с известни артисти от театъра. Шоуто "My First Time" се провежда във Waterfront Theatre, където всяка година Ванкувърският театрален професионален съюз събира доброволци от компаниите на своите членове да представят разкази, песни и сцени само за една нощ.

В България отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите "ИКАР“ - най-престижното отличие за сценични изкуства. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. По традиция в седмицата преди 27 март се провежда Софийския театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.

Източник: hera.bg