Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е за личната отговорност на заместник-председателя на БАН, член-кореспондентът Константин Хаджииванов, а втората е ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за преразпределяне на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 година. Има и молба към НС да направи изменение в законодателството, така че да не бъде възможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководните органи на БАН.

Метеорологът Анастасия Стойчева каза в интервю за Българското национално радио, че на 21 юни, от 9 до 10:30 часа, НИМХ ще протестира: „Част от колегите ни, тези, които не са на дежурства, ще дойдат пред централната сграда на БАН и ще изразим нашия протест, този път по-шумно, след като установихме, че в последните два месеца никой не чу това, което искаме да кажем и надявам се да има някаква реакция.“

БАН трябва да осигури важните дейности, каквато е метеорология, беше категорична тя: „Няма за какво да обсъждаме и да доказваме, че метеорология трябва да има и тя трябва да бъде поддържана с достатъчно финансиране. Ние се опитахме да споделим това както с ръководството на БАН, така и с министъра на образованието и се надявахме, че все пак ще има реакция от тяхна страна. За съжаление средствата за тази година все още не са осигурени. Имаме обещания, които, за съжаление, се опасяваме, че ще останат само обещания. Както досега, всяка година, ние оставаме с недостатъчно финансиране“.

Анастасия Стойчева поясни, че при тези интензивни дъждове в страната, наблюдателите в синоптичната мрежа трябва да предават информация на всеки 3 часа. Тази дейност е наистина много отговорна, но е трудно да се организират хората, тъй като са демотивирани.

Източник: bnr.bg