Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова тогава чествали голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите и като узнали, че е християнка, я подложили на ужасни мъки. Разпнали я на кръст, където Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус” определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.

Днес е и вторият ден от т.нар. Горещници. Дните от 15 до 17 юли се отбелязват в чест на огъня и за предпазване от огнената стихия. По стар стил и астрономически горещниците се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.

Според народните поверия, през първия ден от този период старите българи са загасяли огъня в огнището и са го палили едва в последния ден от Горещниците.

Според народните поверия през Горещниците не се върши земеделска работа –не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола. Жените също не трябва да се занимават с домакински задължения. В противен случай ще пламнат пожари и реколтата ще изгори, както и дома. През тези дни земеделците отпочиват и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март.Ако дните са слънчеви и горещи– зимата ще е без сняг и виелици.

Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

В различните краища на България Горещниците са известни още с названията Чурлига, Пърлига и Огнена Марина.