Още от юношеските си години Филип се обучавал на книжнина, усърдно четял и изучавал Свещеното писание и пророчествата за Месията. В сърцето му пламнала гореща любов и силно желание да види Господ лице в лице, макар още да не знаел, че той вече е дошъл на земята. Спасителят го намерил и му заповядал да върви след него.

След слизането на Св Дух върху апостолите, Филип проповядвал Евангелието отначало в Самария, а след това в Гърция. Неговите чудеса и учението му привличали множество хора, които, оставяйки своите идоли, се обръщали към Бога.

След като поживял известно време с повярвалите и им поставил епископ, Филип напуснал Гърция и отишъл да проповядва в други страни.

Отправяйки се на кораб в град Азот, веднъж нощем той бил застигнат от страшна буря, но по негова молитва веднага на небето се явил сияещ кръст, който озарил нощната тъмнина и бурята внезапно утихнала. В Азот Филип чрез Божия сила изцерил една девица и успешно проповядвал Евангелието.

В град Йерапол, като чул, че Филип проповядва ново учение, искали да го убият с камъни, но един старец на име Ир удържал съгражданите си, като им казал: "Изслушайте го първом и, ако се окаже, че учението му е лъжливо, ще го убием!" След това Ир взел Филип у дома си и скоро, като се убедил, че учението му е истинско, повярвал в Господа с цялото си семейство.

Останалите жители и началниците на града още дълго упорствали в неверието. Те повикали Филип в съда и искали да го погубят. Но чудесата, извършени от св. апостол, който пред целия народ възкресил един мъртвец, най-после убедили езичниците и мнозина от тях приели светото кръщение.

Като видели това, юдеите, които се намирали в Гърция, се оплакали на първосвещениците, че някакъв човек проповядва разпнатия Христа, изцерява болни, възкресява мъртви, и вече има много последователи. От Йерусалим изпратили един началник да разследва случая. Той повикал Филип на съд и гневно го обвинил, че са скрили тялото на Иисус, за да заблуждават народите, че е възкръснал. Събралото се множество започнало да иска смъртно наказание за Филип. Апостолът отхвърлил обвиненията и разобличил стражата, че е подкупена да излъже.

Началникът яростно се спуснал срещу Филип, но веднага ослепял. Също такова наказание постигнало и другите, които искали смъртта на Филип, като на вълшебник. Тогава само те познали истината Христова. Филип, като се помолил за тях, повърнал зрението на ослепените, и всички приели Кръщение, освен юдейският началник, който бил наказан със смърт за своята жестокосърдечност.

Апостолите се отправили към град Йеропол, който бил пълен с идоли и идолски капища. Там имало едно капище, на което се покланяли на змия ехидна. Двамата следовници на Спасителя изобличили лъжата и погубили ехидната, а храмът й опустял. Езичниците повярвали в Господа, когато Св. апостолите възвърнали зрението на един човек, на име Стахий, който вече 40 години бил сляп.

Благодарният Стахий, като повярвал и приел св. Кръщение, помолил и склонил апостолите да живеят в неговата къща. Тук се събирали всички, които желаели да чуят спасителното учение, което проповядвали чужденците, които живеят у Стахий. Началникът на града заповядал веднага да хванат проповедниците Христови. Уловили Филип, Вартоломей и Мариамна, били ги, влачили ги по улиците и най-после ги затворили в тъмница.

След няколко време ги извели на съд. Началникът осъдил апостолите на кръстна смърт. Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

Апостол Вартоломей разпнали на стените на разрушен от тях храм на една ехидна. Станало страшно земетресение. народът изплашен, се спуснал да проси молитвите на апостолите. Снели апостол Вартоломей още жив и той погребал тялото на апостол Филип.

На този ден празнуват всички, които носят имената Филип, Фильо и Филка.


Източник:pravoslavieto.com