Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено най- добрият стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Денят 14 февруари е посветен и на католическия Свети Валентин, смятан за покровител на влюбените. В католическия календар Свети Валентин започва да се чества през XIV век.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките. Но епископ Валентин започнал тайно да венчава войниците християни. Като разбрал това, императорът заповядал да заловят нарушилия заповедта му епископ. Заради това и заради непреклонната си вяра в Бога, епископът бил обезглавен през 270 година, а много скоро след това е канонизиран и обявен за закрилник на влюбените.