Празникът е възстановен през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и да се грижите за тях, днес е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките трябва да ти идва отвътре, затова от всеки човек градинар не става. Затова тези, които нямат двор или голяма градина, се развихрят дори и в малкия градски апартамент или на тясното балконче. Други правят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание да твориш с двете си ръце.

Днес празнуват не само професионалните градинари, а всички, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях.

Честит цветен празник с любов към растенията!

10 причини, сред които и научни факти, които ще превърнат заниманието в незабравимо изживяване:

1. Градинарството ще ви научи на много полезни умения, като засаждане, прекопаване, бране, пресаждане и много други.

2. Създава възможност организма ви да поема повече витамин D. Само 15 минути на ден прекарани в градината ни доставят дневната доза, от която се нуждае тялото ни.

3. Заниманието ще ви накара да погледнете по друг начин на здравословния начин на живот. Особено за тези от вас, които искат да се хранят безопасно, без нитрати и изкуствени добавки. Всичко ще е натурално, идващо от вашата градина.

4. Всеки ще намери своята причина да прекарва повече време сред природата, вместо затворен в дома си.

5. Никога не е късно да намерите още нови приятели, с които да споделите любовта си към растенията. Те като нищо могат да се превърнат в дългогодишни приятелства, благодарение на общата ви страст към градинарството.

6. Самото занимание може да подобри настроението ви. В някои случаи дори е доказано, че помага за излизане от депресия. Това се дължи на движенията, които извършвате и усвояването на повече витамин D от организма.

7. Градинарството е чудесно хоби, с което всеки може да се занимава, независимо от уменията, които притежава и социалната среда, в която живее.

8. Да не говорим, че това ще спомогне за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

9. Стресирани сте? Заниманията в градината ще намалят натрупалия се стрес в края на деня.

10. Имате зеленчукова градина? А знаете ли, че този факт може да промени хранителните навици на вашето семейство. Доказано е, че ако карате децата си да помагат в грижите по отглеждане на зеленчуците, малчуганите започват да включват повече от тях в менюто си.