Празникът бе организиран от Община Враца, в качеството й на бенефициент по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. за реализиране на проект „Стимул за ранно детско развитие“.

Размерът на проекта е на стойност 658 200 лв., стартира на 01.07.2016 г. и ще продължи до 30.11.2018 г. Основната му цел е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата на община Враца, чрез инвестиции в ранното детско развитие. Основните целеви групи са деца от 0 до 7 години и техните родители от уязвими етнически групи и общности в риск.

В надпреварата се включиха 36 отбора, като всеки тим се състоеше от едно дете, на възраст 5-6 години и един родител. Всяко семейство имаше правото да избира дали майката или бащата ще участват в състезанието. Бяха организирани и игри предназначени за децата от публиката, които не участваха в надпреварата.

Отборите участваха в две различни състезания, в серия по 6 отбора, от които бе излъчен само по един победител. Всички участници веднага след всяка серия получиха от кмета Калин Каменов грамоти и предметни награди. На финала на турнира, шестте победители от всяка серия бяха наградени от зам.-кмета по хуманитарни дейности Петя Долапчиева.