От министерството подчертават, че ловът няма да е ефективен за контролиране разпространението на заразата сред популацията от диви свине, освен ако не се постигне 80% отстрел, без обаче да се упражнява натиск върху популацията в инфектирани зони.

Всеки опит да се контролира популацията на дивите свине трябва да се извърши в рамките на няколко години, за да се получи устойчиво намаляване плътността на популацията, посочват още от ведомството.

От МЗХГ посочват, че е важно при превенцията и контрола да се прекъсне епизоотичната връзка между популациите на домашните и дивите свине. За целта всички страни от региона трябва да работят координирано чрез разработване на средносрочни и дългосрочни устойчиви стратегии за управление на този риск на всички нива (търговия, селско стопанство, ловци, компетентни органи от околната среда, ветеринарни служби и др.).

От министерството препоръчват да се освободят за групов лов още по 100 км2 съгласно извършеното смекчаване на мерките и подразделяне на обявените вече 200 км2 заразени зони на местата с установени положителни за АЧС диви свине чрез определянето на сърцевинна и буферна (под)зона.

Те уточняват и че трайни резултати за намаляване на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години при постоянно прилагане на мерките на БАБХ. Посочва се и че в пограничните райони трябва да се действа задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.