Около 20:00 часа на 23 февруари, полицейските служители от ГПУ-Брегово извършвали наблюдение в района на държавната граница на Република България, когато забелязали група лица. Едно от тях вървяло пред останалите, видимо ги водело, давало им указания с жестове.

Незабавно са били предприети действия за недопускане на преминаване на границата. В района на с. Големаново са били задържани 8 чужденци и българският гражданин.

В хода на разследването е било установено, че целта им била незаконно да преминат на територията на Сърбия. Задържаните мигранти са били граждани на Афганистан и Бангладеш, на възраст от 18 до 26 години. По време на разпитите те заявили, че напуснали лагера за чужденци в с. Бусманци няколко седмици по-рано.

От столицата пътували с леки коли, нощували в изоставена къща, вървели през гората. Соченият за водач - обвиняемият, трябвало да ги преведе през границата. За извършеното от него престъпно деяние 45-годишният мъж, който има предходни осъждания, е бил привлечен към наказателна отговорност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.