Наказателен състав на Районния съд в Мездра е определил за Б .Ц. А. наказание от четири месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвора и присъдата е влязла в законна сила от 4-ти юли, тази година. В случай като този, болшинството от нас се питаме защо присъдата е толкова малка, щом закона предвижда до две години затвор? Юристите обясняват, че съкратените производства и споразуменията в по-голямата част от случаите водят до наказания, които са значително по-ниски от посочените в текста на НК, тъй като престъпниците не ги съдят по общия ред.

Законът обаче не допуска “договаряне” при определена група престъпления. Те включват всички случаи на смърт /от умишленото убийство до загинал човек в катастрофа/ при изнасилване, при част от блудствата и част от престъпленията, свързани със сводничество и трафик на хора. Не може да има споразумения и по всички глави от НК, касаещи престъпления срещу Републиката.

В случая въпросното деяние не попада в тези групи, направено е самопризнание и от престъплението няма имуществени вреди. Всичко е законно и заради това ромът от Роман се е отървал твърде леко. За четири месеца зад решетките може и да разбере какъв автогол си е вкарал със злонамереното обаждане на тел.112.