Българинът е признат за виновен за 68 престъпления, извършени от него през август 2015 г. Той е осъден в Унгария като съучастник в трафик на хора - 67 мигранти, а също за нанасяне на телесни повреди на превозваните лица, за оказване на помощ за преминаване през държавната граница на страната на друго лице с цел имуществено облагодетелстване, с малтретиране на лицата в трафика и за накърняване на телесната цялост или здравето на друго лице, като е нанесена тежка телесна повреда.

„Моля да не бъда задържан под стража, защото не съм извършил престъпленията, за които съм осъден. Искам по-лека мярка, за да мога да си организирам защитата и да поискам преразглеждане на двете дела. Не желая да бъда предаден доброволно на унгарските власти“ – заяви в съда М. М. Договорният му защитник, в своята пледоария, подчерта, че и двете дела в Унгария са водени в отсъствието на неговия подзащитен, макар по същото време той да е бил на постоянен адрес и с постоянна работа в България. За делата той не е бил уведомен и призован, и също поиска мярката спрямо М. М. да бъде „домашен арест“ или „парична гаранция“, за да може той да организира защитата си за исканото прераглеждане на делата. В съдебно заседание прокурорът поддържа направеното искане за вземането на най-тежката мярка по отношение на задържания.

Съдът прие, че са налице основания за задържане на М. М., защото наложеното от унгарския съд наказание от 8 години лишаване от свобода е тежко, за изключително тежки престъпления – 68 на брой, лицето е осъждано и на този етап има реална опасност от осуетяване на съдебното производството, свързано с европейската заповед за арест, а оттам и изпълнението на това наказание.

Съдът съобрази и направеното изявление от задържания, че не е извършил престъпленията, за които е осъден в Унгария, но в това производство доказателства в този аспект не се събират. В европейската заповед за арест в достатъчна степен са изложени всички факти и обстоятелства, относими към престъпната му дейност.

Определението подлежи на незабавно изпълнение, затова М. М. бе задържан в съдебната зала и преведен в Следствения арест към Затвора във Враца.

Припомняме, че на 5-ти март, в 10:15 часа в град Роман, беше извършена рутинна проверка на 46-годишен местен жител. Установено бе, че той е обявен за международно издирване с цел предаване или екстрадиране. Мъжът беше задържан в РУ Роман.