6-годишното момиче с остра миелобластна левкемия почина преди дни. В ИСУЛ то е получило нужното лечение, проблемът обаче започва, когато майката подава документи в здравната каса, която трябва да го плати. Детето е лекувано с лекарства, които не са регистрирани у нас, в случая - с базови препарати, изтеглени от производителя заради ниска и нерентабилна цена. Поемането на такава терапия беше една от функциите на бившия фонд за лечение на деца, а вече - на НЗОК. Заради забавянето от касата болницата връчва фактура за 14 000 лв. на родителите, които имат дарителска сметка за лечението на момичето. В крайна сметка касата ще плати медикаментите, но след дълго забавяне.

От касата обявиха, че то се е получило, тъй като от ИСУЛ дълго не са предоставяли цена, която да се покрие, а накрая тя е била над поисканата от майката - 23 000 лв. От ИСУЛ пък отвърнаха, че става дума за прекалено тромава процедура. "Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засяга усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца", обявиха от болницата. Все пак текат срещи между болниците и НЗОК, в които да се съгласуват процедурите и забавянията да отпаднат, допълниха от ИСУЛ. Това обаче се случва почти три месеца, след като фондът стана част от касата.

В момента, за да може да се ползва подобен препарат, той трябва да е в специален списък на МЗ. Поръчва се от болниците без търг, а след това се отчита и плаща от касата за всеки отделен пациент. В конкретния случай забавянето идва от това, че в болницата е нямало наличност от лекарството и докато не се достави, не е имало как да се посочи цена, обясни Ананиев. Заради по-сложната доставка то е било и в различни дозировки, откъдето идвала разликата в цената.

Предстои нормативна промяна, която да позволи на болниците да доставят и отчитат по-големи количества от нерегистрираните лекарства, а не за всеки отделен случай, което трябва да улесни процедурата, обясни още министърът.

"Не болниците, а НЗОК или МЗ трябва да осигурява тези медикаменти, болниците не могат да се занимават с дистрибутори, затова не могат да осигуряват медикаментите и цените навреме. И не е работа на родителите да подават молби и документи в касата", обяви Георги Михайлов от БСП.

ТРИБУНА

В декларация от парламентарната трибуна по-рано в пленарната зала Георги Михайлов настоя в парламента да бъдат извикани директорите на НЗОК и на агенция "Медицинския надзор". "20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не само е нелепо, но и чудовищно. Аз самият съм бил свидетел през последните месеци колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечението след това вливане на отделни агенции в тази мегаагенция за медицински надзор".

"Искам да подчертая, че за съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем политически да използваме това - тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред", отвърна му шефът на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Източник: segabg.com