Заложената цел е информиране и предпазване на младите хора от престъпления. В тази връзка са определени и основните акценти за превенция - трафик на хора, включително и с цел сексуална експлоатация, употреба на наркотични вещества, престъпления против собствеността, както и престъпления чрез виктимизация с използване на информационно-комуникационни технологии.

Полицейската статистика сочи, че около 13.4 от престъпленията (общо 54 611) са извършени от лица на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици.

Масовото използване на съвременните информационни и комуникационни технологии е допълнителен рисков фактор. На практика вече почти няма престъпна дейност, която да не се осъществява с тяхна помощ. От една страна това прави разкриваемостта на престъпленията по-трудна, а от друга - спомага за въвличането в криминални деяния на младежи, при които отсъстват други рискови фактори.

Младите хора са и най-силно засегнати от престъпления против личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация престъпления трябва да се посочат половите посегателства над момичета и млади жени. Те са и сред най-честите жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, която нерядко се съпътства от физическо и сексуално насилие.

Именно затова ГДНП насочва вниманието си към ученици от гимназиалните класове. Пилотният проект на програмата е в Благоевград, където са планирани срещи с общо 773-ма ученици от 31 паралелки на 10 учебни заведения. Амбицията е тя да бъде мултиплицирана на територията на всички областни дирекции на МВР в страната.